Vuurwerk

Vuurwerkangst: wat is oud en wat is nieuw?

Het is alweer bijna zover; de jaarwisseling staat voor de deur. Voor de meeste mensen een gezellig feest, maar voor veel huisdieren een nachtmerrie. In deze oud en nieuwsbrief willen wij u over de allerlaatste inzichten vertellen en u duidelijke handvatten geven voor het voorkomen van (verergering van) vuurwerkangst.

Angst herkennen:

U kunt angst bij uw huisdier als volgt herkennen: vocaliseren (overmatig blaffen of mauwen), wegkruipen, steun zoeken, niet naar buiten willen, onzindelijkheid, niet willen eten, gapen, trillen en een lage houding aannemen.

Tips:

  • Dat het afsteken van vuurwerk jammer genoeg vaak al ver voor 31 december begint, kan u de kans geven uw huisdier alvast te trainen voor de jaarwisseling. Schrikt uw huisdier van een knal, geef dan het goede voorbeeld en schenkt u zelf geen aandacht aan het vuurwerk, noch aan uw huisdier. Het is erg belangrijk dat u de angst van uw huisdier niet beloont door hem/haar te ‘troosten’. Dit werkt versterkend. Is uw hond geschrokken, probeer zijn aandacht dan te verzetten door een (makkelijk) commando of een spelletje (bv ballen) dat hij graag doet.
  • Houdt uw huisdier op plekken waar vuurwerk wordt afgeschoten liever aangelijnd. Een geschrokken hond kan in paniek de benen nemen en een ongeluk krijgen.
  • Tijdens de jaarwisseling zelf kunt u uw huisdier het beste in zijn eigen omgeving houden met wat afleiding (bv een kluif). Met de gordijnen gesloten en een video of de radio aan vangt u een heel deel van de licht- en geluidsprikkels weg.

Behandeling van huisdieren met vuurwerkangst:

Wanneer alle voorbereidingen niet of onvoldoende helpen, zijn er nog wat opties.

  • Telizen: Dit is een voedingssupplement dat angstgevoel afzwakt en geen bijwerkingen of risico’s heeft. Het maakt uw dier ook ontvankelijker om te leren en met bovenstaande tips zal uw huisdier samen met het baasje de angst ‘leren’ beperken. Het is belangrijk met Telizen ongeveer 1 maand van te voren te beginne. Telizen mag ook in combinatie met andere middelen worden gebruikt.
  • Clomicalm: Dit medicijn vermindert de hoeveelheid prikkels die door uw hond wordt waargenomen. De dosering is afhankelijk van het dier en dit zal moeten worden uitgeprobeerd. Als bijwerking kan sufheid optreden. Ook hiermee moet ongeveer een maand van te voren worden gestart. Het wordt niet gebruikt bij dieren met epilepsie, hartproblemen en verhoogde oogboldruk (glaucoom).
  • Geurverdampers (DAP of Feliway): Geurverdampers geven een geur af, die op uw huisdier een rustgevend en ontspannend effect heeft. Dit zijn zogenaamde feromonen, die de mens niet kan ruiken. Deze verdampers moeten in het stopcontact geplaatst worden in de ruimte waar uw huisdier het meest verblijft tijdens de periode van de jaarwisseling. Dit moet minimaal 2-3 weken van te voren gedaan worden.
  • Zylkene: dit is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. De werkzame stof van Zylkene, α-Casozepine, grijpt aan in de hersenen maar heeft als voedingssupplement geen vervelende bijwerkingen. Er treedt geen verslaving of ontremming op, combinatie met medicatie is toegestaan, dracht en lactatie vormen geen probleem en Zylkène is hypoallergeen. Zylkène is in te zetten bij alle situaties waar stress kan worden verwacht, zowel op de korte termijn (bezoek pension/kennel, vuurwerk e.d.) als op de lange termijn (wijziging gezinssituatie, verhuizing e.d.).
  • Alprazolam: Dit middel wordt bij mensen ingezet om paniek en angsten te onderdrukken en blijkt ook bij dieren uitermate effectief. Het werkt bovendien vrij snel. Het is niet aan te raden alprazolam langer dan drie dagen te geven, noch aan zogende moederdieren, dieren met glaucoom of met nier- en/of leverproblemen.
  • Let op: Vroeger werd gebruikt gemaakt van kalmeringsmiddelen met een spierverslappende werking, bijvoorbeeld Vetranquil of Acepromazine. Deze middelen helpen niet voor het verminderen van de angst, maar alleen bij het uiten daarvan. Zij zouden niet meer moeten worden gebruikt, maar zijn helaas nog wel verkrijgbaar via internet en de lekenhandel.

Wij wensen u, en uw huisdier, een heel fijne – maar vooral rustige – jaarwisseling toe.